donderdag 24 april 2008

 

Noren weer kampioen achteruitvliegen

Oslo,
Na 15 jaar zijn de Noren er weer in geslaagd het EK achteruitvliegen te winnen.
De eerste keer was in 1993, toen piloot Arne Johansson met zijn Boeing 747 in een ongelooflijke tijd van 1uur en 45 minuten achteruit van Oslo naar Berlijn vloog en daarmee het 3e EK achteruitvliegen op overtuigende wijze op het conto van Noorwegen wist bij te schrijven. Duitsland en Lichtenstein(!) waren in 1990 en 1991 de respectievelijke winnaars van het 1e en 2e EK.
De daaropvolgende jaren lukte het de Noren niet om hoger te eindigen dan de 3e of 4e plaats. Zelfs de Nederlandse piloot Tammo Hamstra van KLM wist in 2005 een tweede plaats in de wacht te slepen en eindigde daarmee 3 plaatsen hoger dan Arne Johansson.
Scandinavian Airlines was zo teleurgesteld in Johansson dat deze met vervroegd pensioen werd gestuurd.
Er werd een nieuw team samengesteld bestaande uit 3 piloten, aangevoerd door Ume Knetson. Knetson is een langetermijn denker die zijn team weet te motiveren, maar is bovenal een uitmuntend piloot op de Airbus A330.
Met dit toestel wisten Knetson en zijn team afgelopen week dus een nieuw record te vestigen door in 1 uur en 25 minuten achteruit van Oslo naar Berlijn te vliegen.
"Vooral het opstijgen ging dit keer gesmeerd!" verklaarde een gelukkige Knetson na een geslaagde achterwaartse landing op Tempelhof.
Juist de achterwaartse landing wordt door kenners als een van de gevaarlijkste onderdelen van het achteruitvliegen gezien.

Labels: , ,


Reacties:
Uit uw bericht kunnen we opmaken, dat de kampioenschappen achteruitvliegen al vanaf 1993 werden georganiseerd en dat klopt inderdaad. Minder bekend is, en daar mag toch wel eens ruchtbaarheid aan worden gegeven, dat het eerste kampioenschap werd georganiseerd door de Lockheed-fabrieken in de VS, waarbij de eerste plaats werd behaald door een bekend lid van ons konings-huis, met veel vliegervaring. Dit is altijd geheim gehouden, omdat men de ervaringen die vooral met de moeilijke achteruitlanding werden opgedaan, niet met de concurrentie wilde delen. Niettemin is dus een late hulde voor de eerste kampioen op zijn plaats.
 
Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]