vrijdag 1 juni 2007

 

Nieuwe TGV


Lyon
De SNCF, de Franse spoorwegmaatschappij, neemt binnenkort nieuwe hogesnelheidstreinen in gebruik.
De TGV's, waarvan de SNCF er al zo'n 365 in bedrijf heeft, rijden op diverse tracés met snelheden van boven de 300 kilometer per uur en onlangs werd zelfs een record snelheid van 574 km per uur gehaald.
Tot nu toe exploiteerde de SNCF 2 soorten TGV's de originele en de dubbeldekker, met twee verdiepingen.
Daar komt dus volgende maand een derde variant bij, de tripledekker, een hogesnelheids trein met drie verdiepingen.
Ingenieurs en ontwerpers van TGV-fabrikant Alstom Transport hebben 3 jaar lang achter de ontwerptafel gezeten om uit te puzzelen hoe ze 3 verdiepingen in de toch beperkte ruimte konden realiseren en uiteindelijk was de oplossing even simpel als geniaal: de nieuwe treinstellen hebben een kelder.
Deze treinen gaan vooral in de nachtelijke uurtjes ingezet worden, men is van plan het reizen per TGV flink te stimuleren en daarom moet het aantrekkelijker gemaakt worden. In de kelders onder de wagons komen dus discotheken, een casino, een 2 en een 3 sterren restaurant, een bioscoop en een aantal slaapcabines.
De SNCF heeft hoog gespannen verwachtingen van de nieuwe treinstellen waarvan er maar liefst 75 besteld zijn.
Ook de Nederlandse Spoorwegen heeft belangstelling voor de super TGV, die in Nederland onder de naam Thalys zal gaan rijden. De NS heeft bij Alstom Transport 2 tripledekkers besteld.
Bij Siemens in Duitsland kijkt men met jaloerse ogen naar het Franse project en een woordvoerder zei dat men iets dergelijks van plan is met de magneet trein.

Labels: , , ,


Reacties:
Dat wordt dus feesten tijdens die nachtelijke ritten!
 
Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]