dinsdag 14 november 2017

 

Ongewenste culinaire intimidatie

Amsterdam 17 november 2017

Werknemers van sterrenrestaurant Louvre Boite in Hilversum, blijken jarenlang stelselmatig door eigenaar en chef kok, John Blofsma, culinair geïntimideerd en misbruikt te zijn.

Marietta Stenders die er enkele jaren in de keuken heeft gewerkt beweert dat Blofsma bij iedere nieuwe creatie het personeel dwong om hier flinke porties van te proeven, ook al wilde men dit niet.

Niemand durfde te weigeren, bang als men was voor mogelijk ontslag of problemen bij de verdere carriere. Blofsma staat bekend om zijn dominante persoonlijkheid, maar wordt door sommigen in het wereldje gezien als een culinair genie.

In 2012 haalde Louvre Boite zijn 2e Michelin ster binnen en vanaf dat moment werd Blofsma steeds intimiderender, zo tekenen wij op uit het relaas van een andere ex-medewerker, Menno Draisma:
"Het ergste was dat als John een nieuwe creatie had bedacht waar bijvoorbeeld rund of kalf in verwerkt was, hij eiste dat ook vegetariërs dit zouden proeven. Verder nam John soms personeel mee naar huis om daar voor ze te koken, meestal bij kaarslicht, zo heb ik me laten vertellen door een stagiaire die toen enkele maanden bij ons gewerkt heeft. Zij ( de stagiaire -BB ) durfde geen nee te zeggen en is 2 dagen ziek geweest doordat John haar dwong al zijn gerechten op te eten.
John was oorspronkelijk een rustige lieve man, die als enige merkwaardigheid misschien had dat hij altijd zijn bord helemaal leeg at, maar dat kwam denk ik doordat zijn ouders de oorlog nog hadden  meegemaakt en hij als kind nooit eten mocht weggooien.
Maar na die Michelin ster sloeg hij door; waarschijnlijk in voortdurende paniek de ster weer kwijt te raken"

John Blofsma zelf was vandaag niet beschikbaar voor een reactie, maar volgens zijn zaakwaarnemer Erik Vroom ontkent Blofsma alles en is er ook niets van waar: de werknemers zouden uit eigen keuze hebben gegeten en zeker niet onder dwang.

Verschillende culinair journalisten kijken echter niet op van de aantijgingen.
Volgens de meesten zijn deze wantoestanden in met name het hogere segment van de Nederlandse horeca schering en inslag en is dit al jaren bekend.

Om culinair misbruik tegen te gaan moet er nog heel wat veranderen in de landelijke horeca, maar met de dappere comming-out van Marietta Stenders is er in ieder geval een begin gemaakt om dit al langer levende taboe te doorbreken en bespreekbaar te maken.

Labels: ,


Reacties:
Wellicht moet hiervoor de hashtag #metoetje in het leven worden geroepen?
 
Ja goed idee! hoe doe je zoiets?
 
Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]