donderdag 19 november 2009

 

Overgewicht bij mieren

Antananarivo

Steeds meer mieren op het eiland Madagascar lijden aan overgewicht.
Volgens onderzoeker Hugo Freyel van Kasperen is dit een ecologisch probleem waar de wetenschap op dit moment geen afdoende antwoord op heeft.
Freyel van Kasperen sprak hierover bij de presentatie van zijn boek "Little Heavyweights in the Madagaskarian jungle" eergisteren in het Carlton hotel in de hoofdstad Antananarivo van het Afrikaanse eiland.
"Grote delen van het mos in de bossen dreigen te verdwijnen doordat de zwaargewicht mieren het platstampen, met alle gevolgen van dien." aldus de verontruste bioloog die de afgelopen 35 jaar vrijwel onafgebroken in de binnenlanden van Madagaskar was te vinden, gewapend met loep en mierenlokdoosje.
Aan de UvA zijn inmiddels geen hoogleraren meer die de onderzoeker persoonlijk kennen, hoewel Freyel van Kasperen wel jaarlijks zijn collegegeld betaalt en nog steeds ingeschreven staat als student.
Van Kasperen begon in 1974 aan de UvA antropologie te studeren maar koos na 6,5 jaar toch voor biologie.
Onno Vloeimans, specialist tropische insecten aan de universiteit van Keulen zegt te verwachten dat Freyel van Kasperen kans maakt voorgedragen te worden voor een Nobel prijs wegens zijn baanbrekend werk.
Diverse milieugroeperingen hebben verontrust gereageerd nu er in de tweede kamer stemmen opgaan om pesticiden over heel Madagaskar te gaan spuiten tegen de mieren.
"De gedachte om de mieren populatie op het eiland terug te dringen ondersteunen we, maar het moet wel op milieu vriendelijke wijze, bijvoorbeeld door het uitzetten van enkele tienduizenden miereneters in de bossen." was de reactie van de woordvoerder van NatuurNu!, een groep die zich al 16 jaar met het milieu op het eiland bezighoudt.
Milieudefensie is echter weer tegenstander van het miereneter plan omdat de miereneters waarschijnlijk zoveel methaan en CO2 uitstoten dat dit een gevaar voor de poolkappen zou kunnen vormen.
Een boeiend onderzoek waar het laatste woord nog niet over geschreven is.
Morgen een recept voor Madagaskariaanse mierenpudding.

Labels: ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]