donderdag 4 oktober 2007

 

Lucht-symfonieorkest

Van onze correspondent uit Castricum:

Het zal menige muziekliefhebber niet ontgaan zijn, dat de laatste tijd het zogenaamde lucht-gitaarspelen opgang maakt. Recent zijn er Europese kampioenschappen gehouden. Voor degenen die nog geen kennis met dit fenomeen hebben gemaakt: er wordt gitaarmuziek afgespeeld in een 'playback setting', waarbij een soort pantomime-artiest, zonder instrument, een zo goed mogelijk uitbeelding tracht te geven van het gitaarspel in kwestie. Dit tot enthousiasme van de vele toehoorders.

Dit nieuwe concept van musiceren heeft inmiddels grote aandacht getrokken en vormt aanleiding tot een initiatief van liefhebbers van klassieke muziek, om het luchtspelen een grotere bekendheid te geven. Waarom zou deze vorm van muziek maken tot de gitaar beperkt blijven?

Het initiatief-comité, dat de toepasselijke naam "Luchtig Klassiek" draagt, heeft zich in de eerste plaats tot doel gesteld om bij het luchtspelen alle hedendaagse instrumenten te betrekken. Het oefenen van enkele uren per dag betekent een nuttige vrijetijdsbesteding en kan aan velen de voldoening verschaffen een muziekinstrument perfect te leren beheersen.

Om het luchtspelen te bevorderen zal het comité audities organiseren, waarin de diverse artiesten hun bekwaamheid kunnen tonen in het luchtspelen van trompet, fluit, viool, slagwerk, concertvleugel, triangel, dwarsfluit etc.

Uiteindelijk doel is te komen tot een voltallig orkest van ervaren luchtmusici, die in de nabije toekomst in het Concertgebouw te Amsterdam een eerste luchtconcert zullen verzorgen. Het definitieve programma van dit concert zal nog nader bekend worden gemaakt, maar naar wij vernemen zal een virtuoze solist het spectaculaire pianoconcert van Rachmaninov vertolken.
Een bekende dirigent zal aan dit luchtconcert leiding te geven.

Inmiddels is ook de stichting Amsterdams Symfonisch Luchtorkest (A.S.L. ) opgericht en wordt de hoop uitgesproken dat de stichting zal bijdragen in het populariseren van de klassieke muziek.

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]