dinsdag 23 oktober 2007

 

Delen door nul

Toronto

Timothy Darlier, een wiskunde student aan de universiteit van Toronto is er na jarenlange studie in geslaagd een getal door nul te delen.

Darlier is afgelopen maand gepromoveerd op een studie naar delen door heel kleine getallen. Zoals iedereen weet levert delen door een heel klein getal (een getal kleiner dan 1) een groot getal op.
Hoe dichter de deler nul nadert, hoe groter de uitkomst.
Door nul delen zou volgens wiskundigen onmogelijk zijn, maar dit wiskundig axioma komt nu dus op losse schroeven te staan.
Darlier toont in zijn studies aan dat nul niet echt bestaat en dat er altijd een kleine restwaarde is die iets van nul afwijkt. Hij erkent daarmee de stelling dat de uitkomst van een deling door een getal dat nadert naar 0, nadert naar oneindig.
De Canadees beredeneert nu dat als men de woorden nadert naar uit deze stelling wegneemt men dus moet concluderen dat het delen van een getal door 0 oneindig als uitkomst heeft.
Op een groot schoolbord in de collegezaal liet Darlier met een simpel krijtje zien dat delen door nul inderdaad wel kan. Hij deelde het getal 20 door nul en de uitkomst was oneindig.
Toch stelt Darlier dat het omgekeerde niet waar is; een getal delen door oneindig levert als uitkomst geen nul op, maar 10 tot de macht minoneindig.
Deze paradox wordt door astronomen gezien als verklaring van het ontstaan van materie uit niets, zoals dat bij de oerknal het geval zou zijn geweest.

Labels:


Reacties:
Ik moet u er op attent maken, dat genoemde Darlier niet de eerste was, die er in slaagde een getal door 0 te delen. In de dertiger jaren van de vorige eeuw promoveerde de wiskundige Nooteboom van de Universiteit van Leiden op een proefschrift, waarin hij aantoonde dat de deling 0/0 mogelijk is en het getal 1 oplevert. In wiskundige kringen wekte zijn 'ontdekking' veel opschudding, Nooteboom was zijn tijd vooruit, maar is helaas in de vergetelheid geraakt.
 
Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]