maandag 9 juli 2007

 

Software kerncentrale gebaseerd op gameboy

Tokyo,
in de Japanse stad Akita is een nieuwe kerncentrale in gebruik genomen.
Het betreft hier een van de grootste reactoren in zijn soort, vergelijkbaar met die in het Litouwse Ignalina, de grootste centrale ter wereld.
De software om de processen te beheersen is ontwikkeld door Nintendo en lijkt erg op die van de 1e generatie Gameboy´s die begin jaren 90 van de vorige eeuw door de Japanse spelletjes gigant op de markt gebracht werd.

Zo kunnen de splijtstof staven in de reactor worden ingebracht door het bekende pizza bezorgertje Mario. Bij een calamiteit of oververhitting van de reactorkern wordt dit gemeld door het karaktertje Luigi, waarna de process controller door middel van een spelletje Tetris moet proberen om op een "volgend level" te komen en zo de reactor weer onder controle te krijgen.

Het internationaal atoomagentschap in Wenen heeft geschokt gereageerd op dit nieuws en een delegatie naar Akita gestuurd om de veiligheid van de centrale aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Het Japanse elektriciteitsbedrijf dat al 55 centrales in gebruik heeft begrijpt de commotie niet. "De huidige generatie process controllers is opgegroeid met allerhande computerspelletjes en is daar vaak erg bedreven in. Op deze manier herkennen ze de symbolen veel sneller dan met ingewikkelde iconen uit de kernenergie-techniek. Het hoofd van de afdeling process control was in 1995 landskampioen Tetris" zo luidde het commentaar van de pr chef van het bedrijf.

Op de Nikei schoot de koers van Nintendo omhoog op het gerucht dat alle 55 Japanse kerncentrales met de Gameboy software zullen gaan draaien.
Milieugroepen en Greenpeace hebben protestacties aangekondigd nadat uitgelekt was dat er bij een "Meltdown" de tekst GAME OVER in beeld verschijnt.
In Tokyo werden verschillende speelgoedwinkels die Nintendo spullen verkopen met verfbommetjes bekogeld.

Labels: , , ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]