maandag 28 mei 2007

 

Homeopathische koffie en cola

Dr. Hespe bericht ons het volgende:
Het is bekend, dat de homeopathische geneeskunde gebruik maakt van zeer sterke verdunningen van geneeskrachtig geachte producten, veelal van plantaardige oorsprong. Volgens tegenstanders van deze vorm van geneeskunde is de werking van dergelijke verdunningen uitgesloten, er is nauwelijks nog een molecuul van de werkzame stof aanwezig.
Bij een recent congres van homeopathische geneeskundigen in Zürich kwam het tot een interessante proefneming. Als een buitengewoon sterke verdunning de werking van een geneesmiddel potentieert, moet dit toch ook gelden voor de prikkeling van onze smaakreceptoren, zo was de gedachte. De deelnemers kregen om deze hypothese te testen een homeopathisch kopje koffie aangeboden - een zeer sterk verdunde koffie, visueel niet te onderscheiden van water - met de vraag hoe dit smaakte. Vrijwel alle congresbezoekers waren het er over eens nog nooit zulke heerlijke koffie te hebben gedronken. De proef werd herhaald met cola en hier lokte de zeer sterke verdunde drank zelfs een applaus uit vanwege zijn onovertroffen smaak.
Overigens zijn er vanuit de koffie- en frisdrankindustrie verontruste geluiden. Als dit waar is en algemeen bekend wordt kunnen wij de tent wel sluiten was de overheersende reactie. In de horeca is men echter enthousiast.
Een zegsman merkte op: "Als wij de gebruikelijke prijs blijven rekenen wordt dit een goudmijn. Wij dringen nu dan ook aan op experimenten met grote verdunningen van alcoholische dranken". Hiervan hebben de organisaties ter bestrijding van het alcoholmisbruik weer grote verwachtingen, hoewel men zou kunnen verwachten dat hier een homeopathische verdunning het effect van alcohol zou versterken.
Volgens onderzoekers van de Vrije Universiteit zijn hiervoor aanwijzingen, want men kan van bier, dat relatief weinig alcohol bevat toch even dronken worden als van bijvoorbeeld port, met een veel hoger alcoholpercentage.
Kortom, een nieuw revolutionair gebied van de wetenschap dat volop in ontwikkeling is.

Labels: , ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]