dinsdag 22 mei 2007

 

Computer virus slaat over op mens.

San Antonio
In de Californische stad San Antonio is het levensgevaarlijke computervirus Kr45D2, een troyan, overgeslagen op een mens.
Het gaat hier om een 12 jarige middelbare scholier die volgens zijn moeder vrijwel de hele dag achter de computer zat. Hij speelde vooral Runescape of GTA en had daarbij dan tegelijk ook msn en g-mail aanstaan. Een gevaarlijke combinatie blijkbaar, want Kr45D2 zag op deze manier kans om via de muis uit de computer te ontsnappen en via een klein wondje in de wijsvinger van de jongen het menselijk lichaam binnen te dringen. "Het moest er eens van komen" zegt Gill Bates, computerspecialist uit Los Angelos, "het was gewoon een kwestie van tijd." Voor zover bekend is het het eerste geval van machine - mens besmetting. De symptomen zijn eenvoudig te herkennen: eerst hoofdpijn, misselijkheid en daarna heel lang zeuren om uiteindelijk alleen wartaal uit te slaan. Een eenvoudige therapie lijkt wel te zijn gevonden: de symptomen nemen af als het kind gaat kleien of een spelletje ganzenbord of ander bordspel speelt "We moeten erg op onze hoede zijn, dit kan het begin zijn van een epidemie of zelfs pandemie" zei een aangeslagen Bates. Het is nu afwachten of er ook mens - mens besmetting met Kr45D2 kan plaatsvinden. De Californische jongen is voorlopig in quarantaine geplaatst. Het medisch advies college CMAC in San Francisco heeft een waarschuwing uit doen gaan aan alle ouders van kinderen in de risicoleeftijd.
Het advies is de kinderen niet langer dan 10 minuten alleen op de computer te laten. Verder bestaan de voorzorgmaatregelen uit het dragen van beschermende latex handschoenen tijden het "computeren". Dit laatste geldt ook voor volwassenen in heel Noord-Amerika. In Straatsburg heeft men geschokt gereageerd op het bericht en de EU beraadt zich nog op voorzorgmaatregelen, maar voorlopig wordt naast de latex handschoenen ook het dragen van mondkapjes geadviseerd.

Labels: , , ,


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]