donderdag 10 mei 2007

 

Antiwater

Lyon

Het Franse concern Rhone Poulenc heeft in samenwerking met staatsbedrijf Elf en de Universiteit van Lyon een revolutionair materiaal ontwikkeld.
Het waterachtige materiaal "Antieau" heeft de unieke eigenschap precies omgekeerd op temperatuur te reageren dan gebruikelijk is bij normaal water.
Bij een temperatuur van 0 graden celcius is het materiaal vloeibaar, terwijl het stolt als de temperatuur hoger wordt. Bij min honderd graden Celsius "kookt"het water en gaat dan over in gasvormige toestand.
Hoewel men het nog niet proefondervindelijk heeft kunnen vaststellen gaat het materiaal bij het absolute nulpunt ( min 273 graden celcius ) waarschijnlijk over in een plasma achtige vorm.

Toepassingen van het Antieau zijn waarschijnlijk vooral in homogene menging met vloeistoffen als water, waardoor een mengsel ontstaat dat bij elke temperatuur even vloeibaar blijft. Te denken valt hierbij aan koel- en smeer-systemen voor motoren en machines en dan vooral gericht op raketmotoren.

Een zegsman van Elf meldde desgevraagd dat praktische toepassingen op zijn vroegst in 2015 te verwachten zijn.

De Nasa toont belangstelling, maar zegt zelf met een soortgelijke ontwikkeling bezig te zijn, gericht op toekomstige interplanetaire reizen

Labels:


Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]